19. elo, 2019

Suomalaisen jäsenkorjauksen ja kansanparannuksen lähihistoria

 
Jäsenkorjaus ja sen eri menetelmät itsessään ovat ikivanha perinne, jota on harjoitettu tietyissä suvuissa ”niin kauan kuin muistetaan”, eli jo useiden sukupolvien ajan. 
Yleensä oppi on siirtynyt suvussa eteenpäin ”isältä pojalle”, mutta sitä ei ole yleensä opetettu suvun ulkopuolisille. 
Jäsenkorjausopin syntymiselle ja kehittymiselle on ollut luonnollinen tarve, koska raskasta maataloustyötä tekevät ihmiset ovat saaneet osakseen kaikenlaisia vaivoja, ja myös lääkärit ovat olleet useimmille liian kaukana. 
 
Jäsenkorjausperinne on ollut erityisen vahvana Kaustisella, jonne taitajia on kertynyt pikku hiljaa aina vain lisää ja myös useisiin eri sukuihin. 
Kaustislainen Kimmo Anttila (Kansanparantaja Pentti Penttilän siskon poika) ideoi 1980 -luvulla rakennushankkeen, jonka lähtökohtana oli koota Kansanparantajat yhteen saman katon alle. 
Niinpä Kaustiselle rakennettiin hoitokeskus ”Pauanne”, jonka toiminta alkoi vuonna 1985. 
 
Siellä toiminnan aloittivat Kansanparantajat Kimmo Anttila, Pentti Penttilä, Olavi Virkkala ja Eerik Känsälä. 
Kansanparantajiksi nimitetään henkilöitä, jotka ovat saaneet oppinsa vanhemmilta mestareilta, ja  jotka ovat antaneet heille luvan käyttää Kansanparantajan nimeä. Parantaja valitsee oppilaansa itse, kukaan muu ei voi sitä tehdä. Parantajan ja oppilaan välille syntyy luottamus ja vasta sitten aletaan hänelle opettamaan kansanparannustaitoja, monia eri hoitomuotoja, muitakin kuin jäsenkorjausta.  Kansanparantaja voi opettaa elinaikanaan 1-8 oppilasta, mutta käytännössä opettaa ehkä 1-4 oppilasta.   Jäsenkorjausta voi opettaa toinen jäsenkorjaaja. Jäsenkorjauksen perustaitojen jälkeen jokaiselle hoitajalle muodostuu oma käsiala.  
 
Kaustisella ”ikiaikoja” käytössä ollut ja vuodesta 1989 alkaen myös ”ulkopuolisille” opetettu jäsenkorjausoppi on ”Keski-Pohjalaista jäsenkorjausta". Jäsenkorjausta on aikojen saatossa kutsuttu myös nimellä niksautus, perskynkkä ja  pohakointi. 
 
Vuonna 1994 osa jäsenkorjaajista ottivat käyttöön alkuperäisestä opista poikkeavia tekniikoita ja perustivat uuden hoitomuodon, jolle he antoivat nimeksi: ”Kalevalainen jäsenkorjaus”. 
 
Kansanlääkintäseuraan kuuluvat jäsenkorjaajat tekevät tätä uutta ”Kalevalaista jäsenkorjausta”, jota ei siis ollut olemassakaan ennen vuotta 1994. 
Alkuperäistä ”Kaustislaista” tai ”Keski-Pohjalaista jäsenkorjausta” tekeviä jäsenkorjaajia ja Kansanparantajia on edelleen ympäri Suomen. Heillä ei ole olemassa aktiivista yhdistystä.

Keskipohjalaista jäsenkorjausta tekeviä kansanparantajia:

Raimo Holtti, Veteli / www.kansanparannus.simplesite.com/
Markku Lampinen, Mikkeli / www.kansanparannus.blogspot.com

Markun ja Raimon sivuilta löytyy myös jäsenkorjaajia eri puolella Suomea, jotka tekevät Keskipohjalaista jäsenkorjausta